Ontsnap jij uit Het Spookslot? (Review)

Al jaren gaan er geruchten over vreemde gebeurtenissen in het kasteel. Daarom ga je samen met andere paranormaal detectives op onderzoek uit in dit spookslot. Bij aankomst in het kasteel blijkt het allemaal waar te zijn: het spookt er inderdaad. Per ongeluk wordt er een kwaadaardige spook gewekt en moet iedereen ontsnappen. Echter zit het slot vol met valstrikken. Bereik jij als eerste de uitgang?

Voordat ik begin: wat een prachtig opgezet spel is dit zeg. Niet dat ik anders gewend ben van 999 Games, natuurlijk. Het kasteel zet je helemaal zelf in elkaar, waardoor het spel bijna letterlijk tot leven komt. Over de artwork is ook echt nagedacht en 999 Games zal 999 Games niet zijn als de marketing eromheen ook gewoon klopt. De game ontving ik een paar dagen voor Halloween en kwam in een grote doos met diverse Halloweendecoratie, waaronder spinnen, pompoenen, een groot (nep!) vleesmes en zelfs een spookkostuum! Hier houd ik van.

Personages uit het spel spookslot

Wat zit er in de doos van Het Spookslot?

Als je de doos voor het eerst openmaakt zie je verschillende zakjes met zowel plastic als kartonnen onderdelen. Op het eerste oog lijkt het speelbord te ontbreken, maar zodra je alles uit de doos hebt gehaald zie je het al snel: de doos is het speelbord! Met de onderdelen uit de zakjes bouw je het gehele spel op – een proces wat heel duidelijk is uitgelegd in de handleiding. Mogelijk is het in elkaar zetten van het spel nog iets te moeilijk voor kinderen, dus ik raad aan om dit zeker de eerste keer door een volwassene te laten doen. Wanneer het spel is opgebouwd houd je nog een dobbelsteen en acht pionnen over waar je uit kunt kiezen.

Het bordspel van het spel Spookslot wordt gebouwd in de doos

Geluk en een klein beetje tactiek

Je begint je reis op het dak van het spookslot en je moet – door te dobbelen – zo snel mogelijk bij de uitgang op de benedenverdieping zien te komen. Op de dobbelsteen staan de cijfers 1 t/m 4 en een spook afgebeeld. Rol je een cijfer, mag je dat aantal stappen lopen. Kom je uit op een groen, geel of blauwe voetstap? Dan ben je veilig. Bevind je je op de trap of op een rode voetstap? Dan wordt het spook van het slot boos en laat hij een kogel vallen. Ben je geraakt door de kogel? Dan moet je weer terug naar de dichtstbijzijnde blauwe (veilige) vakje. Als je dus pech hebt, word je steeds opnieuw geraakt door de kogel en schiet jouw spannende avontuur niet zo op. Je kunt er in sommige kamers ook voor kiezen om een omweg te nemen en zo niet de kans te lopen dat je geraakt wordt door een kogel. Echter zijn de gevaarlijke routes wel het kortste, dus dat is waar jouw eigen tactiek komt kijken.

Glow in the dark spook uit het spel Spookslot
Leuk detail: het spook is glow-in-the-dark!

Leuk voor kinderen

Ik heb dit spel samen met mijn vriend gespeeld en hoewel we ons allebei hebben vermaakt, lijkt het ons leuker om dit spel met meerderen te spelen. Met een groep van 6 mensen (en een glaasje wijn) kan dit spel echt hilarisch zijn! Daarnaast weet ik zeker dat kinderen hun ogen uitkijken met dit spel en de echte spanning voelen. “Gaat de kogel mij raken?” De 8-jarige Silvy dit helemaal geweldig hebben gevonden. Spellen met zogeheten valstrikken of bewegende elementen waren vroeger echt m’n favoriet. En ik denk dat ik niet de enige ben.

Een super leuke tip voor Sinterklaas dus. In huishoudens met kinderen moet dit ongetwijfeld een hit zijn!

Bovenstaande review van Spookslot verscheen op 15 november 2021 op mijn oude website, PinkGraphics.nl.