Strategisch dobbelen in Dobbelland (Review)

Zin in een makkelijk te begrijpen maar toch spannend dobbelspel? Speel dan Dobbelland!

Dobbelland is een dobbelspel voor 2 tot 4 spelers en een potje duurt ongeveer 20 minuten. Het spel is ontworpen en bedacht door Andreas Spies en Reinhard Staupe en wordt uitgegeven door White Goblin Games.

In de doos vind je 4 afwisbare speelborden, 6 kleurendobbelstenen en 4 stiften.

Inhoud van het spel Dobbelland

Strategie en geluk

In Dobbelland krijgt iedereen een speelbordje voor zich en een stift. De bedoeling is dat je zo veel mogelijk vakjes weet aan te kruisen op het speelbord; degene die als eerst alle velden van één kleur heeft aangekruist óf alle schatvelden (de sterretjes) heeft aangekruist wint het spel. Maar wanneer mag je zo’n veld nou aankruisen?!

Je dobbelt met alle 6 de dobbelstenen. Als je dit hebt gedaan dan kies je vervolgens één kleur uit die je wilt gaan aankruisen op je speelbord. Stel je hebt 3 maal rood gegooid, mag je -als je wil- de andere dobbelstenen opnieuw gooien om deze ook rood proberen te krijgen, zodat je meer vakjes van deze kleur kan aankruisen. Maar dit hoeft niet. Heb je maar 3 rode vakjes om aan te kruisen? Dan kies je ervoor om niet meer te dobbelen. Je moet altijd een kleur aankruisen die wordt verbonden met een vakje waar reeds een kruis op staat. Het klinkt op deze manier een klein beetje ingewikkeld, maar wanneer je gaat spelen merk je dat Dobbelland eigenlijk heel simpel is.

Het is dus een kwestie van strategie, maar ook speelt geluk mee – zoals bij vrijwel ieder dobbelspel. Bij menig gezelschapspel is het altijd een kwestie van afwachten tot je aan de beurt bent en dat kan soms nogal saai zijn of je verliest je aandacht. Bij dit spel is het opgelost door iedereen constant mee te laten spelen. Ben je niet aan de beurt, dan moet je alsnog blijven opletten omdat je ook in iemand anders’ beurt dingen mag aankruisen op je speeldbord.

Geen papiertjes

Wat ik een onwijs groot pluspunt vind is het feit dat er geen papiertjes bij zitten die op kunnen raken. Dit is opgelost door een speelbord te ontwerpen waarop je met de bijgeleverde stift kunt schrijven en gemakkelijk kunt uitwissen. Daarnaast is ieder speelbord anders, dus je hebt niet het idee dat Dobbelland heel eentonig wordt naarmate je het vaker speelt. Het is onwijs makkelijk te begrijpen en je bent binnen een paar minuten al aan het spelen, in tegenstelling tot grote bordspellen waarbij de regels vaak moeilijk te leren zijn.

Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je het spel speelt en met hoeveel mensen, maar uiteindelijk raken de stiften wel op. In dat geval moet je nieuwe stiften aanschaffen. Geen ramp, zolang je maar geen watervaste stiften op de speelborden gebruikt! Daarnaast is er niet echt een doekje meegeleverd in de doos om de speelborden weer mee schoon te maken. Nu is het natuurlijk geen ramp om dit zelf even te regelen, maar zoals jullie lezen heb ik nogal moeite met iets negatiefs te verzinnen. 😉

Het speelbord van het spel Dobbelland

Dobbelland is leuk, spannend en competitief

Als je van dobbelspellen houdt is Dobbelland echt zeker een aanrader! Het is soms een kwestie van geluk wát je gooit, maar met alleen geluk kom je er niet: je moet het ook tactisch spelen. Dat maakt het spel leuk, spannend en competitief! Een goede aanvulling voor een avondje gezelschapspellen spelen.

Bovenstaande review van Dobbelland verscheen op 30 april 2018 op mijn oude website, PinkGraphics.nl.