Relax, ‘Take It Easy!’ (Review)

Ga jij de strijd aan met je vrienden en maak jij het mooiste lijnenspel dat jou de meeste punten oplevert? Dit spannende spel is telkens anders, maar vergeet niet: “Take it Easy!”

Verschillende speelvelden

Dit puzzel-legspel is geschikt voor 1 tot 6 spelers vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. Het spel is uitgegeven door White Goblin Games.

Naast de Nederlandstalige en Engelstalige spelregels van Take it easy! vind je 6 speelborden in verschillende kleuren en de bijbehorende tegels. Dit zijn 27 “gewone” tegels en 4 “bonus” tegels. Het leuke aan de speelborden is dat ze dubbelzijdig zijn bedrukt, dus je hebt 2 verschillende speelvelden!

Het spel Take it easy met twee spelers

Lijnenspel

Iedere speler neemt een speelbord en de bijbehorende tegels. Neem even de tijd om de tegels op een handige manier neer te leggen, zodat je tijdens het spel niet te lang hoeft te zoeken. Kies ook een omroeper. Deze persoon legt de tegels gedekt en geschud voor zich neer. Take it easy! kan beginnen!

De omroeper pakt een tegel en benoemt de cijfers die op de tegel staan. Vervolgens zoeken alle spelers deze tegel op en plaatsen deze op hun speelveld. Dit herhaalt zich totdat het bord vol is. Door het leggen van de tegels ontstaat er een lijnenspel van gekleurde lijnen die je punten opleveren, mits ze niet onderbroken worden. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk lijnen hebt die over de hele lengte van je speelbord lopen en win!

Daarnaast zijn er in de spelregels nog een aantal varianten opgenomen. Zo kun je, als je het basisspel eenmaal onder de knie hebt, jezelf en je tegenstanders nog meer uitdagen!

Take it easy! gaat om vooruitdenken

Take it Easy! is makkelijk te spelen omdat het geen ingewikkelde spelregels heeft. Je bent een beetje afhankelijk van welke tegels er getrokken worden, aangezien niet alle tegels op het speelveld passen. Maar je moet ook goed vooruitdenken en continu afwegen welke lijnen je in tact houdt en welke lijnen je gaat onderbreken.

Ondanks dat iedere speler dezelfde tegels op hetzelfde veld legt, ontstaan er toch verschillende spellen en dus verschillende eindscores.

De doos nodigt uit om het spel uit de schappen te pakken en de illustratie laat eigenlijk al zien wat de bedoeling is. De tegels zijn redelijk druk met alle gekleurde lijnen en cijfers, maar de speelborden hebben een rustige uitstraling, wat prima in balans is als je het mij vraagt!

Het spel Take it easy

Voor simpele, leuk uitgevoerde spelletjes als Take it Easy! is het moeilijk om een minpunt te noemen. Het spel is niet voor niets wereldwijd al meer dan 850.000 keer verkocht. Maar als ik dan toch íets wil benoemen, dan is dat het sorteren van de tegels voordat je begint met spelen. Het kost even een minuutje of 2 als je niet zo snel bent, wat na 10 keer toch gelijk staat aan een extra spelletje wat je had kunnen spelen!

Bovenstaande review van Take It Easy verscheen op 17 september 2017 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle.