Word een echte koning in King Domino (Review)

Altijd al eens koning (of koningin) willen zijn van je eigen kasteel en bijbehorend land? Dit is je kans! In King Domino ga je namelijk je eigen landgoed aanleggen rondom je eigen kasteel. Wees tactisch om de juiste stukken landschap voor de neus van je tegenspelers weg te kapen en scoor zo de meeste punten!

King Domino is een tegellegspel en is te spelen vanaf 8 jaar, met 2 tot 4 spelers. Volgens de doos duurt een spelletje ongeveer 20 minuten, wat volgens mij aardig klopt. Het is uitgegeven door White Goblin Games.

Naast de duidelijke spelregels vind je in de doos de 48 dominotegels. Deze tegels zijn zo in de doos geplaatst waardoor je direct een handige gesloten trekstapel hebt voor tijdens het spelen. Daarnaast vind je nog 4 starttegels, 8 houten koningen en de 4 leuk ontworpen 3D-kastelen.

Doos van het spel King Domino

3D-kasteel

Iedere speler krijgt een starttegel, een houten koning en 3D-kasteel in de gekozen kleur. Het kasteel plaats je op je starttegel en er worden domino tegels gesloten op tafel geplaatst(aantal is afhankelijk van het aantal spelers). Op de achterzijde van de tegels van King Domino staan cijfers, deze bepalen de volgorde van hoe de tegels komen te liggen. Handig om te weten is dat de dominotegels met een hoog cijfer vaak de betere tegels zijn. Daarna wordt bepaald wie er begint door gesloten de houten koningen uit de hand van een speler te trekken. Voor de eerste ronde bepaalt dit de volgorde van spelen, na de eerste ronde bepaalt de volgorde hoe de dominotegels gekozen zijn wie in de ronde daarop als eerste mag kiezen.

Met de gekozen tegels ga je een landschap rondom je kasteel maken, van maximaal 5×5 tegels. (of 7×7 als je met 2 spelers speelt. Deze variant wordt aangeraden wanneer je al wat meer ervaring hebt) Je scoort punten door het aantal aaneengesloten tegels van een type landschap maal het aantal kronen wat je in dat landschap vindt. Een landschap zonder kroon levert geen punten op.

Varianten op de regels van King Domino

In de spelregels van King Domino zijn ook nog een aantal varianten/aanvullingen op de regels beschreven waarbij je bijvoorbeeld nog extra punten kunt verdienen door het kasteel in het midden van je landgoed te houden. En ook bij dit spelletje geldt weer, de speler (of koning in dit geval) met de meeste punten wint!

Het spel King Domino

Leuke twist

Ik vind King Domino een zeer toegankelijk spelletje. Het maakt erg leuk gebruik van het “domino-principe” zonder een saai potje domino te worden. Sterker nog, het is behoorlijk nadenken om je landgoed netjes 5×5 te krijgen en dan ook nog eens zoveel mogelijk punten te scoren. Het kiezen van de dominotegels brengt ook nog aardig wat tactiek met zich mee. Kies je namelijk voor de goede kaarten, ben je in de volgende beurt misschien pas als laatste aan de beurt!
Het thema is in het hele spel goed doorgevoerd, de 3d-kastelen geven er een extra leuke twist aan.
De beurten gaan snel rond, dus je hoeft nooit lang te wachten op je volgende beurt, iets wat ik voor de betrokkenheid altijd erg fijn spelen vindt.

Bovenstaande review van King Domino verscheen op 4 juni 2017 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle.