Weerwolven en Waaghalzen: Dageraad (Review)

1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen: Dageraad is de uitbreiding op 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen, beide uitgegeven door White Goblin Games. Ondanks dit een uitbreiding is, kan het ook als een op zichzelf staand spel gespeeld worden. Het spel is voor 3 tot 7 spelers wanneer je het speelt zonder het basisspel en duurt ongeveer 10 à 15 minuten. De aanbevolen leeftijd is vanaf 8 jaar.

De verpakking van 1 Nacht Weerwolven en Waaghalzen

Dit spannende rollenspel neemt je mee in de meest zenuwslopende nacht die je ooit zult mee maken. Overleef jij deze nacht?

Ben jij een weerwolf of een dorpeling?

Je neemt in dit spel de rol aan van een weerwolf of een dorpeling, terwijl iedereen slaapt worden verschillende rollen wakker en zij kunnen met hun acties het spel en jouw rol veranderen. Weet jij in de ochtend wie de weerwolf is en weet jij de dorpelingen hiervan te overtuigen? Of ben je juist zelf zo’n sluwe wolf en overtuig jij er de dorpelingen juist van dat een van de mede dorpelingen de wolf is om zo zelf niet te sterven?

Je krijgt in dit spel 11 rolkaarten en –fiches, 6 artefactfiches en 2 schildfiches, de spelregels en een apart overzicht van wat de verschillende rollen en hun acties in houden.

Fiches van 1 Nacht Weerwolven en Waaghalzen

Speciale gave

Voordat de nacht valt krijgt iedereen een rol toebedeelt, ofwel een dorpeling ofwel een weerwolf. Alle karakters hebben een speciale gave. In de nacht sluit iedereen zijn ogen en worden de meeste karakters om de beurt wakker om hun actie uit te voeren. Dit kan variëren tussen kijken wie welke rol voor zich heeft tot het verwisselen van rollen. In de ochtend hoef jij dus niet dezelfde rol voor je hebben liggen dan toen je ging slapen! Wanneer iedereen weer wakker is kan de discussie los barsten. Wie heeft welke rol nu voor zich liggen? De dorpelingen willen natuurlijk dat er een weerwolf sterft en winnen zo het spel. Wanneer er geen weerwolf sterft winnen de weerwolven.

Wanneer de discussie is beëindigd komt het stemmen. Er wordt afgeteld en iedereen wijst dan tegelijkertijd de medespeler aan waarvan hij vindt dat hij moet sterven. De speler met de meeste stemmen zal sterven. Hierna vindt de onthulling plaatst en nu zal dan ook duidelijk zijn of de weerwolven of de dorpelingen hebben gewonnen.

Veel afwisseling

Erg leuk aan dit spannende spel is dat ieder spelletje anders is. Elke nacht kan er een andere samenstelling van rollen zijn, waarbij hoogstwaarschijnlijk iedere speler een andere rol heeft. Er is dus heel erg veel afwisseling. De discussie na de nacht kan soms hoog oplopen. Wanneer je meerdere spelletjes met dezelfde spelers speelt, wat zeer aannemelijk is omdat een spelletje ongeveer 10 minuten duurt, zal je bepaalde acties of uitspraken van je medespelers herkennen. Je blijft dus makkelijk een hele avond spelen waarbij je keer op keer revanche kunt (proberen te) nemen.

Smartphone met op het scherm de app van 1 Nacht Weerwolven en Waaghalzen

Speel met de bijbehorende app

Er is een app beschikbaar die je vertelt welke rol er wakker mag worden en de app vertelt je ook nog eens welke actie die persoon dan uit mag voeren. Wanneer je de app gebruikt wordt er ook nog eens een duister achtergrond muziekje afgespeeld, om zo de acties van je medespelers nog meer te verdoezelen. Ook hoeft er niemand de rol van verteller op zich te nemen, want dit doet de app voor je. Zo kan iedereen actief meespelen met dit spel! Wanneer je géén app gebruikt kun je de rolfiches gebruiken als geheugensteuntje voor de verteller zodat hij weet welke rollen er in het spel zijn en in welke volgorde ze dan wakker moeten worden.

Het spel Weerwolven en Waaghalzen

Conclusie

Wat een ontzettend tof spelletje! Je hoeft eigenlijk alleen maar te weten wat het principe van het spel is om te kunnen spelen, omdat de verteller of de app precies vertelt wie er wanneer wakker moet worden en wat hij of zij mag doen. Het artwork ziet er heel duister en mooi uitgewerkt uit. Het klopt gewoon allemaal precies. Het lijkt me fantastisch om dit spel te spelen in combinatie met 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen, en zien wat dit aan extra afwisseling geeft.

Bovenstaande review van 1 Nacht Weerwolven en Waaghalzen verscheen op 12 januari 2016 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle. Zoals in de review te lezen is, werd het spel uitgegeven door White Goblin Games. Dit is niet meer het geval. Tegenwoordig wordt het spel uitgegeven door Ravensburger.