Völuspá: de Noordse mythologie in een tactisch spel (Review)

Ben jij gek op de Noordse mythologie? Laat jij je graag onderdompelen in een origineel spel met een tactische achtergrond? Maar bovenal, vind je het leuk om een spel te spelen waarvan je de titel niet uit kan spreken? Dan is dit helemaal het spel voor jou. Völuspá is een tactisch spel waarbij je door middel van legkaarten punten kunt scoren. Met welk wezen uit de Noordse mythologie ga jij je tegenstanders verslaan?

Prachtige vormgeving

Völuspá, wat letterlijk “profetie van de zieneres” betekent, is een tegellegspel met prachtig geïllustreerde karakters. Het is geschikt voor spelers van 10 jaar en ouder. Met 2 tot 5 deelnemers zou dit spelletje volgens de doos 45 minuten duren. Zelf hebben wij het spel met drie personen uitgetest en kwamen uit op 35 minuten. De uitgever van dit spel is de bij ons alom bekende White Goblin Games.

De doos van het spel Völuspá

Wat zit er in de doos van Völuspá?

Naast de gebruiksaanwijzing (uiteraard!) bevat de doos 60 tegels met 8 verschillende karakters, waaronder de bekende Thor en Loki, maar ook minder bekende zoals Fenrir de wolf en Valkyrie. 5 Verschillend gekleurde houten fiches om de spelers mee aan te geven, een scorebord en een zak om de tegels in te kunnen doen.

Zo speel je Völuspá: regels en spelverloop uitgelegd

Völuspá begint met een lege tafel waar enkel het scorebord staat met voor iedere speler een fiche (hier worden straks het aangeduid). Iedere speler pakt vervolgens blind 5 tegels uit de zak op zijn hand, deze laat hij niet aan de andere spelers zien uiteraard! Een tegel wordt met het karakter naar boven op tafel gelegd, dit is de starttegel. Je mag zelf bepalen wie er begint; wij gebruiken graag een dobbelsteen, maar dit is niet verplicht. Dan wordt er door de spelers met de klok mee steeds een tegel, ofwel horizontaal ofwel verticaal, aangelegd. De rijen die gemaakt worden mogen niet langer zijn dan zeven tegels!

Het spel Völuspá

Je scoort punten door een tegel met de hoogste waarde in die rij neer te leggen. Het aantal tegels in de rij is dan het aantal punten dat je hebt verdiend en wat je met je fiche op het scorebord mag lopen. Maar pas op! Vrijwel alle tegels hebben speciale krachten waar je tijdens het spelen rekening mee moet houden. Zo kan Loki ervoor zorgen dat de aanliggende kaarten een waarde van 0 krijgen en kunnen meerdere Fenrir’s op een rij een enorm hoge waarde opleveren. Wie als eerste 50 punten heeft behaald, of de hoogste score heeft als alle tegels op zijn is de winnaar van Völuspá!

Diepgang

Wat ik persoonlijk een heel groot pluspunt vind aan Völuspá is dat het vers, fris en nieuw aanvoelt. De karakters zijn prachtig in beeld gebracht en het geheel ziet er netjes en verzorgd uit. Ik ben zelf een enorm fan van onder andere Noordse mythologie en was dan ook blij verrast met alle karakters die ik herkende in de doos. Een ander groot pluspunt is dat de doos ook gelijk een uitbreiding bevat met extra karakters en diepgang, wat maakt dat het spel niet snel verveelt. De korte speluitleg maakt dat je snel kunt gaan beginnen met spelen en dat is natuurlijk altijd wat je het liefste doet met een nieuw spel!

Bovenstaande review van Völuspá verscheen op 21 juni 2017 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door Patty.