Dr. Eureka: wie is de beste, snelste en slimste wetenschapper? (Review)

Dr. Eureka is een spel in scheikunde-stijl voor jonge spelers, maar ook volwassenen kunnen er plezier mee hebben! Deze game speel je met 2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar. Het is uitgegeven door White Goblin Games. Je doet ongeveer 15 minuten over een spelletje, maar geheid dat je meer dan 1 spelletje achter elkaar wilt spelen! Wie wordt bij jou thuis de beste, snelste en slimste wetenschapper?

Expirimenteren

Je gaat aan de slag als assistent van Dr. Eureka en helpt hem om de experimenten op de kaartjes uit te voeren. Dit doe je door de molucelen in de juiste volgorde in de reageerbuizen te doen. Wie dit het snelste doet scoort een punt, en bij 5 punten win je, simpel toch?

In de doos vinden we 54 verschillende experimenten (opdrachtkaarten), 24 moleculen in 3 verschillende kleuren, 12 reageerbuizen en natuurlijk de spelregels.

Spelonderdelen uit het spel Dr. Eureka

Eureka!

Je begint het spel door iedere speler 3 reageerbuizen te geven en daarin de gekleurde molecuulballen te plaatsen; in de linker buis komen 2 paarse, in de middelste 2 rode en in de laatste 2 groene. Schud de opdrachtkaarten en je bent klaar om te beginnen.

De bovenste opdrachtkaart wordt omgedraaid en iedere speler probeert tegelijkertijd dit experiment uit te voeren, uiteraard gelden hierbij een aantal regeltjes. De moleculen mag je niet met je handen aan raken, de moleculen mogen niet uit de reageerbuizen op tafel of op de grond vallen en er mogen niet meer dan 4 moleculen in 1 reageerbuis. De reageerbuizen mogen wel op z’n kop gezet worden en in iedere volgorde in de rij geplaatst worden. Wanneer je de opdracht voltooid hebt roep je “EUREKA”. Als de opdracht goed is krijg je de opdrachtkaart en begint er een nieuwe ronde. Alle spelers zetten hun reageerbuizen weer rechtop en er wordt een nieuwe opdrachtkaart gedraaid. De volgorde van de moleculen wordt niet veranderd, hierdoor heeft iedere speler een ander startpunt. Zodra je 5 experimenten juist hebt uitgevoerd win je het spelletje en bij jij Dr. Eureka’s beste assistent!

Het spel Dr. Eureka wordt gespeeld door vader en zoon

Fijne motoriek

De eenvoud van het spel en de regels maken dat je dit spel snel kunt gaan spelen. De tijdsdruk om het experiment zo snel mogelijk uit te voeren heeft een hilarische werking op je zenuwen en dit lijkt ook iets te doen met je fijne motoriek waardoor het ineens ontzettend moeilijk is om de moleculen van de ene buis in de andere buis te krijgen.
Ondanks het leeftijdsadvies van 6+ heeft mijn zoontje van 3 er ook al heel veel plezier aan beleefd. Uiteraard wordt er dan niet exact volgens de regels gespeeld, maar wat maakt dat uit op die leeftijd?
De hoeveelheid opdrachtkaarten zorgen voor uren speelplezier en doordat je telkens een ander beginpunt heb is geen spelletje hetzelfde!

Doos van het spel Dr. Eureka

Daarnaast vind je in de spelregels nog een andere variant om het spel te spelen, waarbij je gaat gokken hoeveel handelingen je nog hebt. Het thema van het spel is ontzettend goed doorgevoerd in de doos, de spelregels en de reageerbuizen en de stevige molecuulballen. Leuk om te spelen met kinderen óf met je vrienden!

Bovenstaande review van Dr. Eureka verscheen op 14 mei 2017 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle.