Verslag van het Spellenspektakel 2021

Voordat je begint met lezen: dit is een oud artikel uit 2021. Omdat het Spellenspektakel 2022 nadert, heb ik dit artikel opnieuw gepubliceerd. Het verslag verscheen vorig jaar op mijn oude website, PinkGraphics.nl.

Zondag

Op 7 november 2021 vertrekken Patty en ik ’s ochtends uit onze woonplaats. Uiteraard niet heel vroeg in de ochtend, het is immers zondag! Patty rijdt heen, want ze heeft sinds een tijdje eindelijk haar rijbewijs. Als een super trotse vriendin zit ik naast haar in de auto en ben ik al aan het fantaseren over welke spellen ik allemaal wil gaan proberen op het Spellenspektakel.

Eenmaal aangekomen in Utrecht parkeren we bij P3 bij de Jaarbeurs en vervolgen wij onze weg richting de ingang. Hier laten we onze QR-code scannen in onze CoronaCheck app en kunnen we doorlopen. Na een kort toiletbezoek kan het feest echt beginnen. Ik haal de perskaartjes tevoorschijn en we zijn binnen.

Grootsheid

Ik weet nog de eerste keer dat ik het Spellenspektakel bezocht in 2014 in het Beursgebouw in Eindhoven. Eigenlijk echt heel gaaf om te bedenken dat het evenement zó populair is geworden dat het dit jaar groter is dan ooit! Bij binnenkomst zie je echt de grootsheid van de beurs en weet je gewoon bijna niet waar je moet beginnen. Gelukkig hebben we een plattegrond gekregen en besluiten we eerst langs onze favoriete uitgevers te lopen.

999 Games

Bert Calis (links) van 999 Games tijdens het Spellenspektakel 2019

Om te beginnen: 999 Games. Ik ben niet alleen excited om nog meer van hun games te (her)ontdekken, maar ook om Bert Calis (marketing 999 Games) weer tegen het lijf te lopen. Bert is -ondanks dat ik hem niet heel goed ken- één van mijn favoriete personen op deze aardbol. Om hem heen hangt zoveel positieve energie dat je er bijna bang van wordt. Zijn passie voor 999 Games vind ik echt prachtig om te zien. Zo veel liefde en plezier heeft hij in zijn werk en op het Spellenspektakel is hij helemaal in zijn element. Hij is een klein beetje een flapuit – in positieve zin! – maar dat maakt hem alleen maar eerlijker en oprechter dan de gemiddelde persoon. En daar houd ik van. Bert Calis is het visitekaartje van 999 Games en het komt grotendeels door Bert en zijn marketingteam dat ik zo van deze uitgever ben gaan houden. Ik werk zelf ook op een marketingafdeling (van een hele andere branche) en daarom kan ik een goede marketeer echt waarderen. Uiteraard hebben Patty en ik weer heel leuk gepraat met deze fijne man en hebben we een persoonlijke demo/uitleg van het spel “De Zoektocht naar El Dorado” gekregen. Niemand anders kan een spel zo helder en enthousiast uitleggen als Bert dat kan.

De Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado kende ik op een of andere manier nog niet, terwijl het onwijs populair spel blijkt te zijn en ook echt al een tijd op de markt is. Ik grap naar Bert dat het aan zijn marketing ligt, maar we weten allemaal dat het aan mij ligt en dat ik onder een steen leef. Het spel is namelijk ook nog eens winnaar Speelgoed van het jaar 2020 geworden. Hoe ik dat kan hebben gemist, heb ik geen idee van. In ieder geval: De Zoektocht naar El Dorado is een deck-building game waarbij je dus je eigen deck met kaarten samenstelt om zo als eerste bij El Dorado aan te komen. Een ontzettend leuk en toegankelijk spel wat gemakkelijk is te begrijpen. Wij zijn fan!

Wingspan

Ook spelen we bij 999 Games het spel Wingspan. Hier heb ik al erg veel positieve dingen over gehoord en is voor mij dus een echte must-try. Bij Wingspan zet je verschillende vogels uit in je natuurgebied en moet je voedsel, eieren en punten verzamelen. De vogels die in Wingspan voorkomen zijn bestaande vogels en alle elementen zijn gebaseerd op hun werkelijke leefomgeving. Op elke kaart staat ook nog eens een leuk weetje over de desbetreffende vogelsoort, dus je wordt er ook nog een klein beetje slimmer van.

20 Second Showdown

De laatste game die we bij 999 Games proberen is een echte party game en staat ook hoog op mijn verlanglijstje. Het is een heel simpel, maar onwijs lachwekkend spelletje: 20 Second Showdown. Dit spel speel je met twee teams en één spelleider. Terwijl er een zandloper loopt, leest de spelleider een opdracht voor voor het ene team en daarna voor het andere team. Heb je als team je opdracht voltooid, draai je de zandloper om. Hoe langzamer je doet over het uitvoeren van jouw opdracht, hoe meer tijd het andere team heeft voor hun opdracht. Is de tijd om terwijl je nog bezig bent met de opdracht, dan heeft jouw team verloren. Dit spel is te spelen vanaf 5 personen, maar wordt leuker met hoe meer mensen je bent!

De stand van 999 games tijdens het Spellenspektakel in 2021

White Goblin Games op het Spellenspektakel

Vaste prik bij het Spellenspektakel is dat we ook zeker toppers zoals White Goblin Games en Asmodee opzoeken. White Goblin Games heeft hun pareltje Everdell prachtig neergezet met een bijbehorende winactie. Everdell heb ik niet heel lang geleden voor het eerst gespeeld, dus ik besluit hem voor deze keer over te slaan. Net zoals bij 999 Games is het bij White Goblin Games heel erg druk. Dat is natuurlijk hartstikke positief, maar daardoor lopen we hier eigenlijk iets sneller door dan bij voorgaande edities. Achteraf gezien best jammer dat we dit gedaan hebben, maar de tijd vliegt!

Azul bij Asmodee

Bij Asmodee valt ons oog op Azul, een spel wat ik ook al erg lang een keer wil spelen. Een vreemdeling sluit bij ons aan wanneer het spel wordt uitgelegd. Dat vind ik altijd het tofste aan dit soort evenementen: je kan hier gewoon in je eentje naartoe komen en je maakt vanzelf contacten en misschien zelfs vrienden! Hoewel het concept van Azul erg simpel is, duurt het even voordat het kwartje bij mij valt. Het spel heb ik vrij snel door, maar een goede tactiek verzinnen lukt nog niet echt. Ondanks dat, vind ik het een erg toffe game welke ik wel vaker zou willen spelen. Misschien word ik er dan vanzelf beter in!

Naast Azul spelen we ook nog even Jungle Speed, maar that’s not my kind of game. Althans, misschien is dit een leuke met meer personen en een wijntje erbij. Ook wil Patty graag Bezzerwizzer proberen, één van mijn favoriete trivia games!

Na een half potje Bezzerwizzer is het alweer 15.30 uur geweest en dat vinden we een prima tijd om er een eind aan te breien. We moeten immers nog naar huis reizen én natuurlijk even een McDrive bezoeken.

Bovenstaand verslag van het Spellenspektakel 2021 verscheen op 13 november 2021 op mijn oude website, PinkGraphics.nl.