Jij bent de burgemeester van Machi Koro! (Review)

Het spel Machi Koro wordt uitgegeven door White Goblin Games. Het is een spel van 2 tot 4 spelers met een aanbevolen leeftijd van 7+. Eén potje duurt ongeveer 30 minuten. Het spel is in 2015 genomineerd geweest voor Speelgoed van het jaar. Inmiddels zijn er ook al 2 uitbreidingen te krijgen.

Bouw je eigen stad

In dit spel ben je de burgemeester van een nieuwe stad: Machi Koro. Je begint het spel met 3 muntjes en 2 startkaarten; een bakkerij en een graanveld. Deze kaarten geven je inkomsten zodat je extra gebouwen kunt kopen vanuit de voorraad en aan jouw stad kunt toevoegen. Hierdoor zul je extra inkomsten ontvangen.  Je wint het spel door de 4 bezienswaardigheden te bouwen.

Het spel Machi Koro op tafel

In de doos vind je de 15 verschillende gebouwkaarten, 4 verschillende bezienswaardigheden, 2 start gebouwen, 2 dobbelstenen, muntjes in verschillende waardes, 2 blanco kaarten en uiteraard de spelregels in het Nederlands.

Laat Machi Koro groeien

In jouw beurt gooi je de dobbelsteen en je worp bepaalt vervolgens welke gebouwen actief worden. Er zijn verschillende soorten gebouwkaarten. Hierdoor kan het gebeuren dat je in jouw beurt munten aan andere spelers moet betalen of juist krijgt. Sommige kaarten leveren alleen munten op als je ook in het bezit bent van een ander type kaart, dus het is slim om goed te kijken welke gebouwen je koopt uit de voorraad.  Na het afwerken van de actieve gebouwen komt de bouwfase en mag je 1 nieuw gebouw of bezienswaardigheid bouwen. Daarna is de volgende speler weer aan de beurt.  Naarmate je stad groeit, groeien ook je inkomsten, waardoor je stad nog harder groeit. Hoe het op het begin onmogelijk lijkt om de duurste bezienswaardigheid te bouwen, kan het zijn dat je op het einde ineens meer dan genoeg munten hiervoor hebt.

Verschillende onderdelen van Machi Koro

Weinig regels

Het grootste pluspunt is dat het spel weinig regels heeft. Je bent dus snel aan het spelen. Doordat de beurten vrij kort zijn en jij ook munten kan krijgen in de beurt van de ander blijf je betrokken bij het spel.  De vormgeving van het spel is erg leuk gedaan, misschien een tikkeltje kinderlijk, maar persoonlijk vind ik dat dit juist goed past bij de eenvoud van het spel zonder dat het kinderachtig wordt. Daarnaast ben je vooral bezig met je eigen stad en niet zozeer met de ander dwarsbomen, iets wat ik zelf heel fijn spelen vind. Het spel is zowel met 2, 3 als 4 spelers erg leuk! Inmiddels heb ik al heel wat spelletjes Machi Koro gedaan en het vervelt nog steeds niet, het is dus ook nog eens erg verslavend!

Conclusie

Een echte aanrader en een ontzettende leuke en toegankelijke toevoeging aan iedere spellencollectie.  Wat mij betreft is de nominatie voor Speelgoed van het jaar 2015 meer dan terecht en had dit spel die prijs zeker moeten winnen!

Bovenstaande review van Machi Koro verscheen op 18 december 2015 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle.