De nieuwste bordspellen op het Spellenspektakel 2022

Het is vandaag zaterdag 5 november en om 5.55 uur gaat de wekker. Normaal sta ik met een gezonde dosis tegenzin op rond dit tijdstip, maar nu spring ik vrolijk uit bed. Mijn normale ochtendritueel samen met mijn zoontje volgt en ik zet mijn zoontje af bij mijn moeder. Ik ga namelijk een dagje op pad samen met vriendinnetje Femke.

Op het station in Bergen op Zoom haal ik Femke op en daarna vervolgen we per auto de onze reis naar Utrecht. De Jaarbeurs, om precies te zijn. Eén van mijn favoriete evenementen van het jaar barst namelijk los: het Spellenspektakel 2022!

We zijn een kwartier te vroeg. Netjes sluiten we ons aan in de rij en ons entreebewijs wordt alvast gescand. Klokslag 10.00 uur klinkt er gejuich: het is begonnen. Samen met de inmiddels honderden andere bezoekers betreden we de hallen van de Jaarbeurs die als vanouds overzichtelijk en mooi zijn aangekleed door verschillende spellenmakers en uitgevers. We besluiten meteen de grootste van allemaal te bezoeken: 999 Games. Vrijwel direct kunnen we aanschuiven aan een tafel en aan onze eerste game beginnen.

Demo van Carcassonne De Mist

Een coöperatief spelletje Carcassonne

Femke en ik spelen erg graag Carcassonne samen, dus we besluiten ‘veilig’ te beginnen aan onze dag en te kiezen om de nieuwe variant van Carcassonne te proberen: Carcassonne De Mist. Dit is géén uitbreiding op het basisspel, maar een losstaand spel waarbij je moet samenwerken om te kunnen winnen.
Wat ik érg leuk vind aan het Spellenspektakel is dat je vaak nieuwe mensen leert kennen doordat iedereen gewoon kan aanschuiven als je net een spel begint. Zo maken we dit keer kennis met John, die vandaag het Spellenspektakel in zijn eentje bezoekt. John, Femke en ik luisteren aandachtig naar de speluitleg. Een deken van mist bedekt de akkers, boerderijen en bereikt de stadsmuren. In deze mist bevinden zich onrustige zielen van de katharen, waar tijdens de kruistochten op werd gejaagd. We moeten samenwerken om de geesten tot rust te brengen.
Er zijn zes verschillende niveau’s om te proberen, maar uiteraard beginnen we bij de makkelijkste. Omdat het een coöperatief spel is, overleggen we alle zetten. Als we nog geen 5 minuten aan het spelen zijn, denken we: “Dit is wel makkelijk!”, maar daar komen we na een aantal minuten toch op terug. Uitdaging is er zéker, en dit is nog maar niveau 1! Toch krijgen we het voor elkaar om genoeg punten te scoren en het spel te winnen.

Het bordspel Queensland op het Spellenspektakel

Queensland van 999 Games

Na het spelletje Carcassonne De Mist besluit ik één van de leukste personen op de beurs eens te gaan zoeken, namelijk Bert Calis van 999 Games. Ondanks de grote stand van 999 Games, heb ik Bert binnen no-time gevonden en praten we even bij. Van zijn enthousiasme en energie-voor-10 word ik altijd heel vrolijk. Bert laat ons het spel Queensland zien, waar hij vol passie over vertelt. Hij vat het spel samen en legt het principe van het spel uit. Deze game móéten we zeker proberen volgens Bert. Ik ga nog even met Bert op de foto – want een foto samen hadden we nog nooit gemaakt – en daarna neem ik plaats aan een tafeltje om de demo van Queensland te spelen. In het Engels deze keer, want het koppel wat bij ons aan tafel zit is Canadees. Voor Femke en mij is het absoluut geen probleem om even op een andere taal over te gaan.
Queensland is een tactisch spelletje gebaseerd op de paddenplaag in Queensland, Australië. In dit spel bouw je je eigen boerderij, maar door de paddenplaag loop je het risico je gewassen te verliezen. Zorg je ervoor dat er genoeg padden in de vijvers belanden? Dan scoor jij misschien wel de meeste punten. Een erg leuk spel waarbij je je vooral focust op je eigen boerderij, maar je op sommige manieren toch wel je tegenstanders kunt dwarsbomen. Een spel wat je vaker moet spelen om een juiste tactiek te ontwikkelen. Of misschien heb ik de winnende tactiek al gevonden, want ik ga er met de winst vandoor.

De rest van het Spellenspektakel

We besluiten het 999 Games-plein te verlaten en de rest van de beurs te verkennen. Zo maken we een snelle stop bij Escape Room The Game. De demo spelen we zonder problemen uit met nog genoeg tijd op de teller.

We kijken ook nog even rond bij White Goblin Games, maar het was er zó druk dat we er geen stop hebben gemaakt. Alleen maar positief natuurlijk en onwijs leuk om te zien dat alle tafels bij White Goblin Games bezet waren.

Het Magisch Kerstspel met de makers van het spel

Het Magisch Kerstspel

Op het moment dat we over het indieplein lopen, valt mijn oog op een tafel versierd met kerstversiering. Op de tafel staat een soort van ganzenbord in kerststijl. “Het Magisch Kerstspel”, laat ik me vertellen door de twee enthousiaste meiden achter de tafel. “Een spel voor de gehele familie om tijdens kerst te spelen”. Het spel dien je te spelen met échte cadeaus en tijdens het spel kun je cadeaus winnen en verliezen. Een leuk en origineel idee en hartstikke leuk om bijvoorbeeld in je kerstpakket te vinden.

Het spel Paleo van 999 Games

Terug naar het stenen tijdperk in Paleo

Bij Goliath spelen we de triviagame “OK Boomer!” daarna keren we weer terug naar het plein van 999 Games omdat we graag nog Paleo en Mille Fiori willen proberen. Bij Paleo hebben we direct succes, want twee personen willen net aan een nieuw spel beginnen. We vragen of we mee mogen doen en dat is uiteraard geen probleem. De game Paleo speelt zich af in het stenen tijdperk. Als neanderthaler is het eten of gegeten worden. Je werkt samen met de andere neanderthalers om als volksstam samen te overleven. Een survivalgame dus! Een erg leuk spel, maar ik heb hem helaas niet lang genoeg kunnen spelen om er een heel goed oordeel over te vellen. Al denk ik dat het al genoeg zegt dat het vorig jaar als winnaar uit de bus kwam tijdens de ‘Speelgoed van het Jaar’-verkiezing.

Einde van de dag

We kijken nog één keer of er inmiddels al plek is bij Mille Fiori, maar helaas. De groepen die aan het spelen zijn, zijn net begonnen. We besluiten heel even het Spellenspektakel te verlaten om te ontsnappen aan de drukte. Bij de uitgang krijgen we een stempel, zodat we zonder gedoe weer de beurs kunnen betreden.

Femke en ik maken eetplannen, bezoeken het toilet en betreden de beurs weer om nog even het verkooppplein op te gaan. Femke koopt hier Carcassonne De Mist. Het is inmiddels 15.00 uur en we vinden het wel welletjes zo. We verlaten het Spellenspektakel na een topdag.

We sluiten de dag af met een etentje bij Mallejan in Maarssen en stappen daarna weer in de auto om terug te reizen naar Bergen op Zoom. Spellenspektakel 2022 was weer geslaagd! Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar.