Een trivia game voor de echte ‘Bezzerwizzer’ (Review)

Ben jij een echte betweter? Of verlies jij trivia spellen altijd omdat je alleen de vragen van een ander weet? Dan is Bezzerwizzer echt iets voor jou!

Kennis komt met de jaren

Bezzerwizzer is een bordspel waarbij kennis en tactiek zeer belangrijk zijn. Omdat sommige vragen best pittig zijn is de aanbevolen leeftijd voor dit spel 15+. Je moet dus een goede portie algemene kennis hebben opgebouwd. En dat komt uiteraard vanzelf met de jaren. Het spel kent 4.000 kennisvragen verdeeld over 20 verschillende categorieën. Dat zijn er een hoop!

Het bordspel Bezzerwizzer

Wat vinden we in de doos van Bezzerwizzer?

In de doos vinden we natuurlijk het speelbord en de simpele, compacte spelregels. Daarnaast vind je per speelkleur een pion, een spelerstableau, twee Bezzerwizzer-stenen en één Zwap-steen. In totaal zijn er 200 vragen kaarten waar de 4.000 vragen op staan en een handig doosje om de kaarten tijdens het spelen in te zetten. Voor alle 20 categorieën bestaat er een categoriesteen. De categoriestenen zitten in een mooie zwarte buidel. Daarnaast krijg je ook nog 2 overzichtskaarten met daarop alle categorieën en een korte uitleg daarvan. Handig om naast je te bewaren tijdens het spelen!

Andermans vraag beantwoorden zoals een echte betweter

Bezzerwizzer kun je spelen in teams en je hebt de mogelijkheid om tijdens het spel een categorie te ‘zwappen’ of een vraag van een ander team te beantwoorden. Dit leg ik straks uit.

Wanneer de teams gevormd zijn, haalt ieder team 4 categoriestenen uit de buidel en bepaalt vervolgens de volgorde waarin de vragen gespeeld worden. De eerste vraag is 1 punt waard, de tweede vraag is 2 punten waard, enzovoort. Voor ieder punt wat je behaalt mag je je pion één vakje vooruit plaatsen.

Categoriestenen uit het spel Bezzerwizzer

Een ronde bestaat dus uit 4 vragen per team. Na iedere ronde gaan alle categoriestenen terug in de buidel en worden er nieuwe stenen uitgehaald. Het team wat mag beginnen is ook iedere ronde anders, dit schuift op met de klok mee. Per ronde mag je je Bezzerwizzer-stenen en Zwap-steen in zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om punten te krijgen voor de vraag van een ander team of een nog niet gespeelde categorie te wisselen met een andere categorie die nog niet gespeeld is. Wanneer je het bord rond bent gegaan heb je gewonnen!

Makkelijke en moeilijke vragen verdeeld over 20 categorieën

Wat dit spel anders maakt dan alle andere trivia spellen is het grote aanbod in categorieën, waarbij er per categorie ook nog een verschil in moeilijkheid per vraag zit. Sommige vragen zijn ontzettend moeilijk, terwijl sommige vragen juist super simpel zijn.

De mogelijkheid om een Bezzerwizzer- of Zwapsteen in te zetten brengt ook een hoop tactiek met zich mee. Als je de Bezzerwizzer steen inzet voordat je de vraag gehoord hebt, kun je er zelfs 3 punten voor krijgen als je het goed hebt, maar als je het fout hebt ga je wel een plek achteruit. Zet je je steen in en het team wat aan de beurt is heeft de vraag goed, gebeurt er voor jou niets behalve dat je die steen niet meer kunt inzetten tot de volgende ronde.

Wanneer je gelijk je Zwap-steen gebruikt loop je kans een moeilijke categorie voor meer punten terug te krijgen. Je moet dus goed in de gaten houden welke categorieën de andere teams graag spelen en zorgen dat je je Zwap-steen niet te snel gebruikt. Wat ik zelf ook echt super leuk vind is dat je de mogelijkheid hebt om met roze te spelen!

Een vragenkaart uit de triviagame Bezzerwizzer

Bezzerwizzer: een leuke draai

Al met al is dit het leukste trivia spel wat ik tot nu toe heb gespeeld. De diversiteit van de categorieën en het extra spelelement door het toevoegen van de Bezzerwizzer- en Zwapstenen geeft het een hele leuke draai. Door de soms wat makkelijkere vragen is het ook goed te spelen voor mensen die niet zo een hele uitgebreide algemene kennis hebben!

Bovenstaande review van Bezzerwizzer verscheen op 25 januari 2016 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle. De 2016-variant van deze triviagame is uitgegeven door Bergsala Enigma Benelux. De nieuwere versies worden uitgegeven door Asmodee.