Het kleurrijke bordspel Patchwork (Review)

Even snel een leuk en makkelijk bordspelletje tussendoor doen? Pak dan Patchwork erbij! Het kleurrijke 2-speler spel Patchwork is uitgegeven door 999 Games. De aanbevolen leeftijd voor dit tactische puzzelspel is 8+ en je bent ongeveer zo’n 15 minuten aan het spelen.

Het perfecte deken

Beide spelers krijgen een leeg dekentableau en moeten deze vullen met verschillende lapjes stof. Het aanschaffen van een lapje kost tijd en knopen.  Zorg dat de lapjes op je dekentableau mooi op elkaar aansluiten als je de extra punten van de “perfecte deken”-tegel wilt verdienen. Hoe groter jouw deken is aan het einde van het spel, hoe minder strafpunten je hebt.

In de doos vind je een dekentableau en pion voor iedere speler. Daarnaast vind je ook knopen-fiches, de perfecte-deken-tegel, verschillende lapjes stof, het tijdsspoor, een neutrale pion, 5 leren lapjes en de Nederlandse spelregels.

Leren lapjes

Nadat het spel is opgezet begint de speler die het laatst een sok heeft gebold. Wanneer je aan de beurt bent heb je 2 opties, een lapje stof kopen of je pion op het tijdsspoor vooruit zetten en knopen ontvangen. Op het tijdsspoor vind je ook de 5 leren lapjes om de gaten die mogelijk ontstaan in je deken op te vullen. Wie zo’n lapje als eerste passeert mag deze direct aan zijn of haar deken toevoegen. De speler die achter staat op het tijdsspoor is aan de beurt. Dit kan inhouden dat je meerdere beurten achter elkaar hebt. Het spel gaat door totdat beide spelers het einde van het tijdsspoor hebben bereikt. Bij de puntentelling wordt er gekeken naar het aantal verzamelde knopen + de eventuele “perfecte deken”-tegel, min het aantal open plekken in je deken maal 2.

Speelbord van het spel Patchwork

Goed uitgewerkt thema

De spelregels zijn kort en duidelijk. Het thema is leuk gevonden en goed uitgewerkt. De verschillende lapjes stof passen goed in elkaar, zonder dat er kieren in je deken ontstaan. Ze zien er elk totaal anders uit wat een mooi, kleurrijk beeld op levert. Daarnaast zijn ze allemaal dubbelzijdig gedrukt, waardoor je ze op elke gewenste manier kan draaien wanneer je weer een stukje stof aan je deken toevoegt. Bij het opzetten van het spel worden de lapjes telkens in een andere volgorde weggelegd waardoor elk spel en dus iedere deken steeds weer anders is. Er zijn meerdere aspecten in het spel die het spel een tactische lading geven; Hoe zet ik mijn tijd en mijn knopen in? Welk lapje stof heeft mijn tegenspeler nodig en welke lapjes kan hij kopen na mijn beurt?

Leuk spelletje voor tussendoor

Patchwork is snel te leren en geeft je veel tactische mogelijkheden. Ik vind het een leuk spelletje voor even tussendoor.  Het spel is erg leuk in elkaar gezet en het is heel mooi om te zien hoe het gekozen thema overal goed is doorgevoerd. Vooraf zou je niet denken dat het in elkaar naaien van een deken zo leuk kon zijn!

Bovenstaande review van Patchwork verscheen op 4 januari 2016 op mijn oude website, PinkGraphics.nl, en is geschreven door mijn zus Daniëlle.